Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

ZBORNIK LITERARNIH DEL

Komentiraj

Drugi zbornik literarnih del članov društva upokojencev Žerjavčki Trzin je ugledal luč sveta

Dan pred obiskom dobrega moža je zima pokazala zobe in v zelo mrzlem dnevu smo se tik pred večerom zbrali v dvorani Marjance Ručigaj vsi, ki nam lepa slovenska beseda nekaj pomeni, na predstavitvi drugega zbornika literarnih del članov društva upokojencev Žerjavčki Trzin.

Najprej je udeležence pozdravil župan Peter Ložar, ki je napisal lep uvodnik v drugi Zbornik, in vsem, tudi tistim, ki ga še niso prebrali, povedal nekaj besed. Pri ustvarjanju prvega zbornika je aktivno sodeloval takratni predsednik  Franci Pavlič in obudil kakšen spomin na tisti čas. Zaključil pa je naš predsednik Zoran Rink, ki ima največ zaslug za izdajo Zbornika, svoj uvod pa je zapisal pod naslovom Ne pozabimo nase in na prijatelje.

Literarno ustvarjanje ima dvojni ustroj. Za večinsko družbo je bodisi neopazno, bodisi nepotrebno, vendar je nujno. Je duhovna slika naše preteklosti, ogledalo sedanjosti in kompas prihodnosti.

Moč žive besede je neizmerna, njen potencial izjemen, dela pa vsako po svoje izpisujejo pretanjene podobe  časa v katerem živimo.

Nekaj avtorjev je samih bralo svoje prispevke, nekateri pa so zaprosili naše znane recitatorke, da to storijo namesto njih in sicer Ado Lovše Mušič, Heleno Ogorelec in Olgo Stopar, ki znajo z izbranimi besedami pričarati še lepše vzdušje.

Metka Tikvič ima rada lepe stvari, poezijo, slikanje, sprehode, glasbo. Predstavila je pesem Zvezde, ki se smehljajo v oblekah srebrnih.  Emil Milan Kuferšin, ki  piše že od zgodnjih najstniških dni in rad recitira  svoje pesmi je v pesmi Želja zapisal tudi Z vedrim obrazom sem zrl v sončni dan in v hladnem vremenu je bila že ta misel dobrodošla. Nežka Andrejaš je skromno povedala, da je vesela, ko sliši, če komu polepša trenutek življenja s svojimi pesmimi. Pesem pod naslovom Poljub  se prične Poljub je nekaj

lepega in nato nadaljevala z branjem svoje pesmi. Marjan Likar, izredno plodovit pisatelj, je začel pisati šele po upokojitvi, in za ta dan si je izmed svoje bogate ustvarjalnosti izbral pesem Središče sveta in ni bilo težko uganiti, kje živi sedaj.  Helena Ogorelec, vsestranska umetnica,prejemnica več priznanj, ki zavzeto recitira tudi pesmi drugih avtorjev, najlepše pa zveni, ko pove svojo pesem. V pesmi Maska Odkar te ni, hodim po svetu z masko na obrazu, se je dotaknila marsikatere duše. Emilijan Milan Pevec ustvarja že od rane mladosti, predvsem o lepotah naše domovine. Ker rad rezbari smo ponosni, da je tudi avtor našega društvenega prapora. Predstavil se je s pesmijo Zvonček. Zvonček jo vabi – samoto preženi. Francija Pavliča dobro poznamo, njegovo pesniško žilico pa manj. Svoje hrepenenje je preko pesmi Spomini, posvetil svoji Dani, in tudi zapisal Oh, lepi mesec maj, vrni srečo mi nazaj. Vsaka izrečena beseda deluje kot magija, ki vpliva na vse nas. Ne moremo reči, da besede nimajo moči ali pomena. Pa še kako jih imajo, če ravno delujejo včasih prazne, drugič otožne, žalostne, nesrečne ali pa vedre in vesele. In pod psevdonimom Spominčica je v pesmi Strast avtorica zapisala eno samo bolečo besedo Nikoli… in veseli smo, da ustvarjalce, ki ustvarjajo doma za zaprtimi vrati lahko nagovorimo in jih prepričamo, da pesmi ugledajo luč sveta, pa čeprav pod psevdonimom. Verjamemo, da je še nekaj takih in prosimo jih, naj ustvarjajo in se okorajžijo, ter nam predstavijo svoja dela, pa čeprav pod psevdonimom.

Med prepletanjem pesmi, slučajno je bilo enako število dam kot gospodov, je nastopila Silva Kosec, ki nosi v sebi mladost in ljubezen in pravi, da  smo stari toliko, kot se počutimo. Ljubezen do glasbe se nikoli ne postara in tudi ne mladost v nas samih.

Za prijeten zaključek tega prelepega popoldneva  pa je raztegnil svoj meh nam že dobro znani 11 letni Blaž Klopčič in zaigral venček ljudskih in sicer v kompletu Šmentana muha, Hišca ob cest stoji in U Lublan pr šestic…

In vodenje sem zaključila še z mislijo. Življenje je samo trenutek. Trenutek, ki nam pripada. Uživajte  v tem trenutku, dokler ga imate.  Ne dovolite.  da vas kdorkoli ali karkoli ustavi pri tem. Delajte tisto, v čemer uživate. Živite svoje življenje Zdaj.  Ne  pozabite biti srečni, ker to je edino pomembno in je resnično važno.  Hvala za vašo sodelovanje in pozornost, v novem letu pa vam želim še veliko ustvarjalnega duha in predvsem kar največ zdravja in dobrega počutja. SREČNO!

Dunja Špendal

Foto: Marjeta Rink

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s