Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

ZANIMIVO PREDAVANJE O PROJEKTU »STAREJŠI ZA STAREJŠE«

Komentiraj

V ponedeljek 6.11.2017 ob 9.00 uri se je zbralo manjše število zainteresiranih poslušalcev na temo projekta ZDUS »STAREJŠI ZA STAREJŠE« kljub temu, da so plakati obveščali o tem dogodku, prav tako pa je bilo elektronskega obveščanja veliko.

Ne glede na to, smo tisti, ki smo prišli spoznali, da je projekt »STAREJŠI ZA STAREJŠE« dobro delujoča organizacija, ki deluje pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je stanovska organizacija in vključuje vse upokojence, ne glede na vero, svetovno nazorsko prepričanje ali strankarsko opredeljenost.

Predavanja se je udeležil tudi predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske g. Zdravko MALNAR, ki je v pozdravnem govoru poudaril, da je posameznikom prostovoljstvo položeno že v zibelko, ki nesebično brez nadomestila pomagajo pomoči potrebnim. Takih si želimo kar največ. Predavatelj Janez FERJAN je v začetku podal nekaj statističnih podatkov in videli smo, da se dviga starostna meja in je vse več starejših v našem okolju. Trenutna starostna meja od katere program STAREJŠI ZA STAREJŠE že deluje je 69 let, katerega pa nameravajo dvigniti na 75 let. Ker je program ZDUS-ov, je predvsem na društvih upokojencev odgovornost, če bo sprejet koncept oziroma sistem deloval, koliko in kako v določenih okoljih, poleg Rdečega križa, Karitasa in drugih nevladnih organizaciji s katerimi pa je nujno sodelovati. Namen je, omogočiti starejšim, bolnim, onemoglim in invalidom, kakovostno pomoč, da bodo lahko čim dlje živeli v svojem okolju. Prav zato je MOTO programa: »DANES POMAGAM TEBI, JUTRI BO NEKDO MLAJŠI POMAGAL MENI«. In ker program vključuje vse starejše nad trenutno 69 let, izbrani in usposobljeni prostovoljci obiščejo vsakega in ugotavljajo, če je pomoči potreben. Ob prvem obisku prostovoljca se tudi starejši upokojenec in prostovoljec dogovorita o vsebini pomoči, če pa trenutno le te ni potreben, pa o možnosti naslednjega obiska ali neposrednega kontakta.

Projekt ima natanko razdelane in zapisane naloge v pravilih delovanja in varovanja osebnih podatkov, POGODBA z ZDUS o izvajanju programa, Pogodba z Občino o izvajanju socialnega programa in še več drugih dokumentov o usposabljanju izvajalcev in jih mora upoštevati predvsem KOORDINATOR, ki spremlja delo PROSTOVOLJCEV.

Prav zaradi tega, ker je projekt zelo dobro zastavljen in voden že od leta 2004, izvajajo pa ga v večino društev upokojencev v Sloveniji, zato so ga tudi v Evropskem parlamentu, na predlog dveh poslancev iz Slovenije; Iva Vajgla in Igorja Šolteza prepoznali kot projekt, ki deluje predvsem za starejše, ki so pomoči potrebni. Pomoč se odraža v pogovoru s starejšimi, ki so osamljeni, pri prevozu do zdravnika, morda celo fizična pomoč pri urejanju stanovanja in še in še, ter tudi pri organizaciji pomoči, ki so jo dolžne nuditi državne institucije.

Če bo volja članov, se bo tudi Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin priključilo k temo projektu.

Zoran Rink

Foto: Marjeta Rink

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s