Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

LITERARNI VEČER GORENJSKIH USTVARJALCEV V TRZINU

Komentiraj

Številni ljubitelji pisane slovenske besede smo v petek, 20. oktobra, preživeli prijetno popoldne v dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu, kjer je bilo 8. Srečanje literatov upokojencev PZDU Gorenjske. Svoje pesmi in prozo je predstavilo devetnajst avtorjev iz devetih društev.

Iz DU Bukovica-Šinkov Turn je prišla Malči LESKOVEC, iz DU Cerklje sta se predstavila Marija KERN in Ivan KROPIVNIK, iz DU Komenda pa so svoja dela brale Marija KERN, Marija KOŽELJ in Iva OGOREVC. Tudi DU Kranj so zastopale tri gospe Marija Marjeta JURGELE, Štefka KENDA in Majda MENCINGER. Iz DU Lesce se je literarnega večera udeležila Marija ČAMPA, DU Radomlje pa sta zastopali Janka JERMAN in Zlatka LEVSTEK. DU Šenčur je imelo štiri avtorje. Svoja dela so predstavili Franci ERZIN, Dragica MARKUN in Franc MEDLE, pesem, ki jo je napisal Miro ERZIN, pa je v njegovi odsotnosti prebrala tajnica PZDU Gorenjske Nežka ZUPAN. Iz DU Škofja Loka je prišla literarna ustvarjalka Minka LIKAR, iz gostiteljskega DU Žerjavčki Trzin pa sta svoji deli prebrala Emil Milan KUFERŠIN in Helena OGORELEC. Tanja AHAČIČ in Darko KOREN, člana DU Tržič, sta se opravičila, sta pa njuni deli, tako kot vsa ostala, ki smo jih slišali na literarnem večeru, objavljena v zborniku, ki ga je Pokrajinska zveza izdala ob tej priložnosti.

Vsebina pesmi in zgodb, ki so jih literarni ustvarjalci zelo doživeto brali, je bila različna. V svoja dela so prelili spomine, svoje želje in hotenja, predvsem pa ljubezen do sočloveka, do narave, do kruha in vsega kar jim je blizu. Tudi nekaj tem s socialno vsebino je bilo vmes, čeprav jih je, kot je izpostavil Emil Milan KUFERŠIN, vedno manj, pravzaprav premalo. Prav upokojenci namreč lahko včasih pred ogledalo postavijo vsebino današnje družbe in tako pomagajo mladim.

Literarno srečanje, ki ga je v sodelovanju s PZDU Gorenjske organiziralo DU Žerjavčki Trzin, je povezovala njihova članica Dunja ŠPENDAL, ki je uvodoma gostom predstavila gostiteljsko občino, ki sicer sodi med manjša, vendar razvita, bogatejša in gospodarsko pomembnejša območja naše države. S ponosom je povedala tudi, da je Trzin eden redkih krajev, ki ima tako prepoznavno pesem, kot je njihova Trzinka. Le-to je za dobrodošlico na harmoniko zaigral 11-letni Blaž KLOPČIČ. Župan občine Trzin Peter LOŽAR je v pozdravnem nagovoru izpostavil, da njihova občina ne sodi med najbolj razvite le na področju industrije, ampak se lahko pohvali tudi s kulturno infrastrukturo. Poleg prekrasne dvorane, v kateri je bilo literarno srečanje, imajo še eno malce starejšo, vendar zelo simpatično dvorano, pa tudi muzej. Poleg gledališkega ustvarjanja, po katerem so znani že dolga leta, pa so vse bolj aktivni tudi na drugih kulturnih področjih.

Udeležence 8. Srečanja literarnih ustvarjalcev Gorenjske sta pozdravila tudi oba podpredsednika PZDU Gorenjske, in sicer Janez ŠUTAR, ki je hkrati predsednik Komisije za tehnično kulturo in predsednik DU Mengeš, ter Zoran RINK, predsednik DU Žerjavčki Trzin. Vesela sta bila tako velike udeležbe, hkrati pa sta k sodelovanju v naslednjem letu povabila tudi ostale, ki pišejo, pa se morda bojijo, da njihova dela niso dovolj dobra za javnost. Naj se le opogumijo in se prijavijo. Vsem literatom, ki so nas tokrat razveselili s svojimi deli – nekatera so narisala nasmeh na naše obraze, druga so pobožala dušo – sta v spomin na srečanje, ki bo vsem še dolgo odmevalo v srcu, podelila cvet. Prijetno popoldne se je končalo z druženjem ob klepetu in prigrizku. Morda so se prav tam spletle tudi nove prijateljske vezi, morda je v mislih že nastala nova zgodba ali pesem.

Slavica Bučan

Kranj, 26. 10. 2017

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s