Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

»OD HRIBARJA K HRIBARJU«

Komentiraj

Na rojstni dan našega rojaka Ivana Hribarja, rojenega 19. 9. 1851 v Trzinu, se vsako leto s kolesi odpravimo izpred Jefačn’kove domačije do Cerkelj na Gorenjskem, kjer je Ivan Hribar najraje preživljal svoje proste dni. Ker pa je letos 19.9. cel dan deževalo, smo se na pot podali 20.9.

Ob dogovorjeni uri se nas je zbralo pet kolesarjev. Kolesarili smo skozi Loko pri Mengšu do Mengša, kjer smo naredili krajši postanek pri spomeniku Janeza Trdine. Pot mimo mengeških skakalnic je po dolgem času spet prevozna in tako smo hitro prekolesarili Topole, Suhadole in Moste. V  Komendi smo se zadržali pri spomeniku Malteškega viteškega reda, kjer nam je prijazna domačinka natrosila kar nekaj anekdot o Petru Pavlu Glavarju in o reji konj v Komendi. Za krajši čas smo bili prisotni tudi na odprtju Komendske naravoslovne poti. Skozi vasi Klanec, Zalog pri Cerkljah in Pšenično Polico je speljana lepa ravninska cesta, ki je obdana s koruznimi polji. V Cerkljah smo si ogledali spominski park in si  v gostišču »Pod Jenkovo lipo« privoščili malico. Pred Hribarjevo vilo, kjer je danes poslovni objekt Gorenjske banke, smo se pogovarjali o Hribarju in njegovem času, ter naredili fotografski posnetek. Da bo to postalo tradicionalno kolesarjenje trzinskih Žerjavčkov, ga bomo do prihodnjič nadgradili, saj so kolesarji tako s povedanim kot videnim bili zelo zadovoljni.

Iz Cerkelj pa smo se proti domu vrnili skozi vasi: Pšata, Poženik, Šmartno, Glinje, Trata,  Zalog pri Cerkljah, Breg pri Komendi, Moste, Topole, Mengeš, Loka pri Mengšu do Trzina.  Do 19. 9. naslednje leto pa vam kličem na – snidenje.

Zapis in foto: Milica Erčulj

 

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s