Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

KULTURNO OBARVANO POPOLDNE

Komentiraj

V lepem toplem in sončnem popoldnevu je Blaž raztegnil svoj meh in iz dvorane Marjance Ručigaj se je zaslišala naša pesem Trzinka kot dobrodošlica na 8. srečanje literarnih ustvarjalcev Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske v Trzinu 20. oktobra 2017.

Da bi spoštovani gostje vedeli nekaj več o kraju gostitelja, sem jih s kratko predstavitvijo popeljala po našem Trzinu, ki je eden redkih, ki imajo tako prepoznavno pesem kot je naša Trzinka. Sicer pa spada naša občina, katere  grb krasi ena najbolj markantnih rož žerjavček med manjše, razvite, bogatejše in gospodarsko pomembnejše območje naše države. Kljub bližini prestolnice in hitremu razvoju pa je Trzin le še uspel ohraniti svojo identiteto, ki se je z ustanovitvijo lastne občine še okrepila, razvilo se je družabno in društveno življenje s številnimi kulturnimi, športnimi in drugimi prireditvami. Pomemben je tudi podatek, da je najstarejša ohranjena listina, v kateri je zapisano ime kraja, bila napisana že daljnega 15. maja 1273. leta.

Vedno pa tudi s ponosom povemo, da se je tukaj rodil Ivan Hribar, najpomembnejši ljubljanski župan, izkazal se je kot dober gospodarstvenik, pesnik, pisatelj, prevajalec ter nestor slovenskega bančništva. In nikdar ni pozabil na svoj rojstni kraj, kar ne nazadnje dokazuje tudi njegov psevdonim Trzinski, pod katerim je pesnil in prevajal.

Ponosni smo, da se je prireditve udeležil tudi naš župan Peter Ložar in v njemu značilnem slogu  povedal nekaj lepih besed dobrodošlice.  Predstavnika Pokrajinske zveze društev upokojencev gorenjske sta bila oba podpredsednika in sicer Janez Šutar, zadolžen za kulturo in tudi predsednik DU v sosednji Mengeški občini ter naš predsednik DU Žerjavčki Trzin Zoran Rink. Oba sta s zadovoljstvom pozdravila kar 21 avtorjev, piscev proze in poezije in povabila še ostale, ki pišejo, pa mislijo, da niso dovolj dobri, da se drugo leto opogumijo in prijavijo k sodelovanju. V zahvalo in priznanje sta vsakemu podelila tudi cvet, ki bo še nekaj časa spominjal na prelepo, kulturno obarvano popoldne v Trzinu. Seveda pa gre vsa pohvala nastopajočim, ki so s svojimi prispevki pobožali naša slušna čutila. Uživali smo v pestrem programu, kjer en prispevek ni bil podoben drugemu. Pisci so nas popeljali skozi medsebojne odnose , opevali so cvetje, naravo, letne čase, spomin na samoto ob morju, slovo od prijateljice, malo revolucionarnega pridiha smo slišali in tudi nekaj »žgečkljivega« in humornega je bilo zraven.

In po tako lepem dnevu lahko z vsem spoštovanjem občudujemo prispevke ljudi, ki v svojem življenju niso pisali, v tretjem življenjskem obdobju pa prihaja ustvarjali duh iz vseh skritih kotičkov, da, jesen je lahko res zelo lepa.

Dunja Špendal

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s