Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

PUSTITE SE ZAPELJATI V RAJ VABIJO BRIONI

Komentiraj

V zgodnjem, še temnem jutru, se je poleg ptičjega petja iz vseh delov Trzina slišalo le korake članov društva upokojencev Žerjavčki, ki smo se odpravili na izlet v sosednjo Hrvaško. Cilj potovanja je bilo otočje Brioni, ki sodi med prave bisere Istre. Skupina otokov je sestavljena iz dveh večjih otokov, Veli in Mali Brijun, in 12 otočkov, ki jih od  istrske obale loči le 3 km širok Fažana kanal. Zdenka se je potrudila in svoj prvi izlet odlično pripravila, le nagajivi april je pokazal svojo moč in nas obilno zalival z dežjem. V tekmi z naravo smo bili seveda mi, polni dobre volje, zmagovalci in nagrajeni s soncem in prečudovitim vremenom.

Na ogled Velikega Brijuna, pod strokovnim vodstvom, smo se peljali s panoramskim vlakom mimo golf igrišča, skozi safari park, mimo parkov vil ter ob zalivu Verige, kjer so vidni ostanki rimske vile iz 1. stoletja. Nato smo si ogledali naravoslovno zbirko in fotografsko razstavo »Tito na Brionih«, obiskali cerkvico Sv. Germana z razstavo kopij fresk in glagolskih pisanih spomenikov. Obisk pa smo zaključili s sprehodom po čudovitem parku z bogato sredozemsko vegetacijo, kjer zaradi objema blage mediteranske klime uspeva kar 680 vrst avtohtonih in eksotičnih rastlin z častitljivo damo 1600 leta staro oljko na čelu.

Otok smo zapuščali z isto ladjico, kot smo prišli in se čudili. Ob prihodu smo se zadrževali v spodnjem prostoru in gledali sivino, ob odhodu pa  je bilo popolnoma drugače. Zavzeli smo zgornjo palubo, uživali na soncu, rahlem vetriču  in v prelepem razgledu.

Polni vtisov in malo utrujeni smo zavzeli lokal, kjer nas je že čakalo dobro kosilo, degustirali njihovo kapljico in si nato privoščili še kratek sprehod do morja, ki je po dolgi zimi še posebej zanimivo.

In točno po planu smo se vrnili domov, Zoran nas je pohvalil, ker smo bili disciplinirani, se točno držali urnika in bili dobre volje na tem lepem izletu. Odšli smo v temi in se tudi vrnili z nočjo in načrti za prihodnji izlet? Baje v Prekmurje.

Dunja Špendal

Foto: Marjeta RINK

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s