Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

TRZINCI SMO NASTOPILI NA GEOSU OB DNEVU ZASTAVE

Komentiraj

Občina Trzin je prevzela organizacijo proslave na GEOSU ob dnevu zastave, čeprav to ni državni praznik in ne državna proslava. Spoštovani dobri poznavalec naše preteklosti Jože KOSMAČ nam je pričaral malo zgodovine o naši slovenski zastavi:

»Sicer pa morda vsi ne poznate, zakaj je Dan slovenske zastave in zakaj na GEOS-u, pa naj povesta Zoki in Mirko iz Litije.

7. aprila 1848, v času marčne revolucije, je z Dunaja prišel v Ljubljano, verjetno na počitnice, študent prava Lovro Toman. Kot študent se je »oglasil« v gostilni Zlata ladja, na današnji Wolfovi ulici v Ljubljani, nasproti bivše spodnje NAME, v bližini Oražmovega doma ali Knafljevega prehoda. Morda malo » vzburjeni » študenti, ki so doživljali marčne dneve revolucije na Dunaju in so ta dan nemškutarji na ljubljanskem gradu izobesili nemško zastavo, je Lovro Toman, na pročelje gostilne izobesil slovensko tribarvnico, bele, modre, rdeče barve, kot so še danes na naši zastavi. Slovenci, večinoma govorimo o trobojnici, a se kdo spomni, da pri nas niso bile tvornice boja, ampak tovarne barv, zato je pravilno naša zastava tribarvnica, bojda je tako.

Tiste barve pa izvirajo iz kranjskega deželnega grba, ki ga je takratni avstrijski cesar, poklonil kranjskim deželnim vitezom v zahvalo, za njihovo pomoč in sodelovanje pri ubranitvi Dunaja pred Turki leta 1463. Edino takrat je bila kasnejša bela barva dejansko na ščitu srebrna, v opombo.

O prvem izobešenju zastave, priča na tistem mestu danes plošča, ki opominja na ta dogodek; ko boste v Ljubljani, pojdite tja in si oglejte drobec slovenske zgodovine.

Pa še to. Lovro Toman, takratni študent prava na Dunaju, je bil kasneje deželni in državni poslanec in mož, prve slovenske pesnice Josipine Turnograjske.

Jože.«

 

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s