Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

OBLIKOVANJE KERAMIKE JE UMETNOST, KI TE ZASVOJI

Komentiraj

Članice ustvarjalne delavnice v Društvu upokojencev Žerjavčki Trzin, Maja Gams, Marjeta Rink, Vesna Breznik in pridružena članica Milena Zanoškar so v avli Centra Ivana Hribarja postavile na ogled razstavo unikatnih keramičnih izdelkov. Za svečano otvoritev se je povabilu tudi tokrat prijazno odzvala glasbena šola Lartko in mladi Luka Debelič je pobožal slušna čutila vseh nas, še posebej pa je bil ženski del občinstva navdušen nad mladim, talentiranim in zelo prijetnim fantičem. V stilu razstave je nadaljeval Milan Kuferšin s sestavkom Iz dneva v dan žuljava dlan »… in pridne roke, njihovo delo v glino vgneteno, noč za nočjo se vrtelo je lončarsko vreteno«. Obiskovalce je po protokolu pozdravil predsednik Zoran Rink, na kratko opisal predvsem delo razstavljavk ter jim v skromno pozornost in zahvalo podaril vrtnice. Avtorice so sicer že imele nekaj izkušenj z oblikovanjem gline, vendar so se, kot pravijo same, z ustvarjanjem uporabne keramike spoznale šele v okviru ustvarjalnih delavnic v ateljeju na Dobenem. In kot je mentorica Brigita Herjavec z veseljem povedala, druženje ni zgolj ustvarjanje keramike, je velikokrat tudi izmenjava življenjskih modrosti in prijetno razvedrilo. Glina je namreč zelo terapevtski material, ki vedno daje pozitivne občutke in, kot pravijo, razveže tudi jezik. In četrti moški v tem večeru je bil Majin mož Marjan, ki se je v imenu razstavljavk zahvalil mentorici in o njej nanizal še nekaj zanimivih podatkov. Kot sama rada pove je poklic, ki ga opravlja najbolj odgovoren, saj je mama svojim trem otrokom in to šteje tudi za svoj največji dosežek v življenju. Ob prostem času še vedno slika in se mojstri tudi v tradicionalnih japonskih borilnih veščinah in seveda z ljubeznijo predaja znanje o keramiki vsem ukaželjnim v domačem vzdušju njenega ateljeja na Dobenem.

Na njenem lončarskem vretenu že vrsto let nastajajo zanimive skodelice, posode za peko, nakit, svetila in različni dekorativni predmeti izdelani z različnimi vrstami glin, od bele, ki je avtorici najljubša, pa vse do črne in tudi za obdelavo bolj zahtevnega porcelana. Ustvarjalka Brigita Herjavec oblikuje unikatno keramiko in v velik ponos ji je izdelek, skleda s keramično čipko. To je zelo prefinjen izdelek, popolna novost na slovenskem trgu, primeren je za poročno slavje, protokolarno darilo, poseben dogodek. Skledica je izdelana iz bele gline, po sestavi podobne porcelanu, zato je izredno lahka. Izdelana je popolnoma ročno, tehnologija postopka pa zavita v tančico skrivnosti. Sicer pa trenutno izdeluje zelo zahtevno orodje za izdelavo keramične idrijske čipke.

In kot Brigita rada pove, oblikovanje keramike je umetnost, nikoli dovolj raziskana, neozdravljiva bolezen, ki te prevzame. In prav to smo občutili tudi obiskovalci ob občudovanju razstavljenih umetnin in prijetnem druženju še v nadaljevanju večera.                                               ”

Dunja Špendal

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s