Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

TEČAJ CESTNO PROMETNIH PREDPISOV

Komentiraj

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin je od 20.2. 2017 do 3.4.2017 organiziralo 20-urno predavanje o cestno-prometnih predpisih za vse občane Trzina. Predavanja so potekala sedem ponedeljkov zapored v dopoldanskem času, v dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu, vodil pa jih je Marjan Peljhan. Tečajniki smo se seznanili z naslednjimi vsebinami: vozišče, vožnja, hitrost, voznik, vozilo, prometni znaki, vloga policije, različna krožišča, prevoz oseb in tovora. Večina slušateljev ima vozniško dovoljenje več kot 40 let in v tem času se je na področju prometnih predpisov spremenilo veliko stvari, zato so bila predavanja tudi po mnenju udeležencev več kot dobrodošla.

Tako smo med drugim spoznali kar precej novih prometnih znakov, ki veljajo od 1.1.2017 dalje in se postopoma že nameščajo ob slovenskih cestah. Izvedeli smo, da se vijoličnemu vozniškemu dovoljenju podaljšuje veljavnost do leta 2023, po tem letu pa bomo imeli samo še vozniška dovoljenja v obliki kartice. Zelene karte za vozila, ki se vozijo po cestah v okviru Evropske unije, niso več potrebne. V vozilu si ob vožnji sedeže poravnajmo in vzglavnike dajmo čim bližje glavi, obvezna pa je uporaba varnostnega pasu, tudi na zadnjih sedežih, saj smo na več primerih spoznali, kakšne so lahko posledice, če tega ne upoštevamo. Zanimiva je bila tudi informacija, da naj se ob nakupu avtomobilskih gum seznanimo z energijsko nalepko (dobre gume imajo oznake A,B) in da je smotrno imeti evropsko poročilo o prometni nesreči v bistvenih informacijah o svojem vozilu že pred – izpisano. Pomembno je, da ob morebitnih prometnih nesrečah naredimo čim več fotografij, zaradi poznejšega dokazovanja. Veliko časa pa smo med predavanji namenili tudi pravilnemu razvrščanju v križiščih in krožiščih ter poudarku o tem, da naj obvezno uporabljamo smerokaze (po domače »žmigovce«).

Udeleženci predavanj smo se tudi praktično preizkusili v znanju teorije, ki se opravlja samo še preko računalniškega programa Agencije za varnost prometa (4 koraki: AVP, učenje na spletu, ustvari nov račun, test /15 vprašanj – 15 minut/).

Naj sklenem, da smo udeleženci pridobili res veliko koristnih informacij in da vsak zase najbolje ve, kaj od povedanega in prikazanega mu bo v prihodnosti koristilo. Za vztrajnost pri predavanjih (kljub lepim sončnim ponedeljkom) pa iskrena hvala: Alenki, Amaliji, Andreju, Ani, Anki, Bojanu, Dunji, Edvardu, Franciju, Heleni, Ireni, Ivanu, Jožetom, Kristini, Lili, Majdi, Marinki, Marjanu, Marjeti, Martinu, Meti, Mili, Olgi, Rajku, Silvu, Srečku, Tomažu, Tonetu, Veri, Vidi, Vinku in Zoranu.

Za podporo ob izvedbi tečaja se na tem mestu zahvaljujemo županu in Zavarovalnici Triglav, ki je vsem udeležencem namenila praktična sponzorska darila.

Milica ERČULJ

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s