Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

CVETJE V MAJU

Komentiraj

Pohodniki Društva upokojencev Žerjavčki Trzin smo v maju izpolnili zastavljeni program in se kljub množici padavin v tem mesecu povzpeli na Rašico in na cvetoči Slavnik. Na travnikih primorskega Slavnika je bilo cvetja v izobilju: od dišečih šmarnic do narcis, od rdečih perunik do modrih lilij, od popkov potonik do cvetočega gloga. Primorski hrib Slavnik je v mesecu maju resnično prečudovit in vreden, da se ga obišče.

 Udeležili pa smo se tudi srečanja pohodnikov Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske (v nadaljevanju: PZDU) v Javorniškem Rovtu, ki ga je konec meseca maja organiziralo Društvo upokojencev Jesenice. Izmed 38 društev, ki sestavljajo PZDU Gorenjske, se nas je iz 12 društev na tem pohodu zbralo kar 209 pohodnikov. Najstarejši pohodnik je štel 88 let, najbolj množično pa so bila na tem srečanju zastopana društva iz Jesenic, Kranja,Tržiča, Škofje Loke in Žirovnice. Med to pisano množico pohodnikov pa nas je bilo tudi sedem »žerjavčkov«, ki smo se na ta pohod podali prvič.

Na samem izhodišču pohoda smo se vsi prisotni pohodniki porazdelili v dve skupini. Vendar se nismo razdelili glede na zahtevnost pohoda, kot bi morda kdo pomislil, temveč glede na to, kakšen del razgleda bi si ob hoji želeli imeti. Tako je večja skupina svojo pot ubrala čez sedlo Križovec na Španov vrh, in so se lahko naužili prečudovitega razgleda na okoliške hribe vse od Golice naprej, manjša skupina pa je šla preko narcisnih poljan do izvira Javornika ter v kraj Trilobit na ogled stare elektrarne, ki  danes ne deluje več. Zato je bilo še toliko bolj zanimivo doživetje, ko so elektrarno zagnali, tako da smo lahko videli, kako pravzaprav sploh deluje hidro elektrarna. Ker sem se sama prvič udeležila tega srečanja (večina pohodnikov je bila stara nad 70 let), sem bila izjemno presenečena nad tem, kako zelo dobro je bilo poskrbljeno za varen korak vseh nas, udeležencev. Vodniki, ki so nas spremljali, so namreč pozorno spremljali vse morebitne pasti, ki bi prežale na starejše pohodnike, nas prijazno spremljali čez mrzlo reko, gledali na to, da ne bi morda komu kje zdrsnilo. Ob takšni res izjemni skrbnosti, pa so obenem poskrbeli tudi za to, da smo izvedeli in videli marsikaj novega – od Zoisovega parka, kjer je polno majhnih jezerc in starih dreves, videli smo dva izvira Javornika, ki je bučno šumel pred našimi očmi, pa tudi dva večja jezera. Naše oči so se spočile na nepreglednih poljanah narcis ter na čudovito zelenih jeseniških gozdovih.

Zaključek smo imeli ob pogostitvi pred Domom na Pristavi v Javorniškem Rovtu. Ob odhodu domov pa smo se vsi strinjali s tem,  da naša mala državica resnično premore izjemno veliko lepih kotičkov, ki samo čakajo, da jih odkrijemo.  In trzinski pohodniki jih odkrivamo iz meseca v mesec.

This slideshow requires JavaScript.

Zapis in foto:  Milica Erčulj

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s