Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

APRILSKO SPREMENLJIVE POHODNIŠKE AKTIVNOSTI

Komentiraj

Prvi torek v mesecu aprilu smo se pohodniki Društva upokojencev Žerjavčki Trzin odpravili na 1107 metrov visok Krim. Hrib je znan predvsem po TV in radijskih oddajnikih. Z njega je prelep razgled na celotno ljubljansko kotlino. Na vrh pelje tudi zelo dobro urejena makadamska cesta, ki je v vseh dneh leta oblegana s kolesarskimi navdušenci. Ob poti smo nekateri vonjali, drugi pa nabirali čemaž, ki ga je v teh gozdovih res v izobilju. Pri koči sta nam Majda in Bojan pripravila pravo presenečenje, saj sta iz nahrbtnika potegnila velik orehov šarkelj. Pot navzdol je minila v sproščenem klepetu. Preden smo se razšli, smo se ustavili še na Rakitni ob jezeru. Nekaterim med nami ni všeč, da je tu zrasel hotel, drugi pogrešamo staro domačnost, enotni pa smo si bili v tem, da imamo prelepo Slovenijo  in da jo moramo še veliko prehoditi.

Na povabilo Društva upokojencev Komenda se nas je drugo aprilsko soboto 11 trzinskih upokojencev odpravilo na srečanje pri »Mlinčkih« . Iz Trzina smo se s kolesi odpravili po asfaltnih cestah skozi Loko, Mengeš,Topole v Suhadole. V Suhadolah smo zavili v gozd in se peljali po makadamski cesti v smeri  Bukovice pri Vodicah, vseskozi smo sledili smerokazom »mlinčki«. Pri potoku, imenovanem Mrzli studenec, je manjši piknik prostor, kjer je na potoku 80 delujočih mlinčkov. Tega srečanja so se udeležili upokojenci predvsem iz bližnje okolice, ki se teh srečanj pogosto udeležujemo, letos pa so prvič prišli tudi upokojenci iz Smlednika. Po prijetnem druženju, zaužiti hrani in pijači smo se Trzinci odpeljali do Bukovice pri Vodicah, od tu v Utik, skozi Koseze, mimo Šinkovega Turna v Mengeš. Naš kolesarski krog smo v Trzinu zaključili s sklepom, da jeseni na kostanjevem pikniku pri »mlinčkih« ne smemo manjkati.

Tudi naslednjo aprilsko soboto smo bili upokojenci, ki smo pohodniki, aktivni, saj smo na povabilo Športnega društva Trzin kot prostovoljci nudili pomoč pri organizaciji 10 kilometrskega teka. Tomaž, Franci, Jože, Srečko, Vera, Zinka, Lenčka, organizator še računa na vas.

Zadnjo nedeljo v aprilu pa smo se odpravili na tradicionalni 19 kilometrski pohod na Bloke, imenovan Krpanov pohod. Start in cilj poti je v kraju Volčje oz. pri Bloškem jezeru. Pohod je primeren za staro in mlado, saj celotna pot poteka na nadmorski višini od  700 do 800 metrov. Na poti, ki je speljana čez travnike in gozdove, mimo lepo urejenih kmetij, skozi vasi Sv. Duh, Škrabče, Ravnik, Gradiško, Zavrh, Zales, Bočkovo, Sv. Trojica, se je mogoče ustaviti tudi na kraju, za katerega pravijo, da je na njem stala domačija Martina Krpana. Na Krpanovem pohodu si je mogoče ogledati tudi cerkev Sv. Urha in Sv. Volbenka, Bočkovo žago in mlin, sušilnico sadja, star vodnjak oziroma po bloško b’č, pa Krpanovo klop, kjer je sedel s svojimi ljubicami, pa še in še.  Izjemna gostoljubnost, ki jo na ta dan pokažejo domačini, se zrcali v vseh vrstah medenjakov, potic, flancatov, medic in žganja, ki so namenjeni pohodnikom. Na cilju vsak pohodnik dobi še sol Martina Krpana in se okrepča z bloško enolončnico (krompir, koleraba, fižol in klobasa). Seveda pa Krpanov pohod ne bi bil ta prav, če na njem ne bi imeli priložnosti spoznati tudi pravega pravcatega Martina Krpana, ki nas je pričakal seveda s svojo zvesto kobilico (glej fotografijo).Dež smo gor držali: Tomaž, Zinka, Vera, Majda, Simona, Bojan, Mija. Čestitke pa vsem, ki ste z nami držali korak in pot prehodili prvič: »Bravo Lenči, Mili in Marjan«.

This slideshow requires JavaScript.

Zapis in foto: Milica ERČULJ

 

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s