Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

PROSLAVA – DOMOVINA SMO LJUDJE

Komentiraj

Mešani pevski zbor Društva upokojencev Žerjavčki je ob spremljavi domžalskih rogistov zapel slovensko in evropsko himno in tako oznanil začetek slavnostne prireditve.

Predsednik društva upokojencev gospod Zoran Rink je v svojem govoru na občinski proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti orisal že znane težnje Slovencev po samostojnosti, kar smo tudi dokazali v tem prazničnem večeru s svojo prisotnostjo. Spomnil nas je četrt stoletja nazaj, ko nas je skoraj 95 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« odgovorilo pritrdilno. Slovenci smo namreč tedaj pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini. Kaj pa danes? Smo še enotni? Znamo še ceniti samostojno domovino, ki smo si jo tako želeli in do katere je vodila težka in dolga pot? Zelo malo je Slovencev, ki bi rekli, da so zadovoljni s svojo plačo, ali ki bi povedali kaj lepega o slovenski državi ali vladi.

Slovenci enačimo državo s politiko. Domovina je in mora biti nad vsakodnevnim dogajanjem, ki ga spremljamo v medijih. Kaj pa potemtakem sploh je domovina? Domovina torej niso samo lepe gore, gozdovi, reke, morja, tudi druge države imajo vse to. Domovina je v nas, ki v tej državi živimo, torej smo domovina ljudje!

Udeležencev se je dotaknil z nikdar povedanim o ženskah, materah in ženah,  ki so same doma skrbele za družine, ko so bili možje in sinovi na položajih. So pozabljene, po krivici spregledane in zato bi jim morali, kot pomembnim podpornikom v ozadju, priznati njihov vložek pri borbi za dosego samostojnosti.

V prazničnem večeru, ki ga je oblikovala gospa Helena Ogorelec, so se še enkrat samostojno predstavili rogisti in tudi naš pevski zbor, vmes so s povsem drugačnim glasbenim žanrom nastopili člani skupine The Eccentrics, ki so s svojo sončno energijo napolnili vse prisotne. Pesmi, slovenskih pesnikov, izbranih prav za ta večer, pa so s svojimi žametnimi glasovi recitirale spoštovane gospe Ada, Olga in Helena.

Tudi ta večer se je prireditev zaključila z manjšo pogostitvijo in na žalost so tudi v tem večeru vedno isti znani obiskovalci pozabili, zakaj smo se zbrali. Namen je vedno druženje in ne brezobzirno odnašanje hrane in pijače, ki ni znak pomanjkanja ampak…

In kot je zaključil svoj govor gospod Rink, ko je zaželel, da bi v prihajajočem letu res bili enotni, domovini bolj naklonjeni, in da bi si za spletanje lepih vezi v družini, šoli, med prijatelji ali službi znali vzeti več dragocenega časa, za katerega vsi vemo, da še prehitro mine, saj nam vsako leto hitreje prinese te čarobne dneve, ko je v srcih in domovih toplo.

Dunja Špendal

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s