Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

DEFIBRILATOR – Kako ga uporabiti?

Komentiraj

Društvo upokojencev Žerjavčki iz Trzina je v sodelovanju z Domom počitka Mengeš, enota Trzin pripravilo predavanje o pravilni uporabi defibrilatorja. Pobudnica za predavanje je bila ga. Dunja Špendal, seveda je pa pomagal tako kot marsikdaj tudi predsednik društva Žerjavčki g. Zoran Rink.

Predaval je dr. Miha Petrič iz abdominalne kirurgije v UKC Ljubljana, kjer se s tem pogosto srečujejo. Odzval se je rad, saj je v domu v Trzinu svoj čas delala tudi njegova mama Nada Petrič, kot medicinska sestra. Pri predstavitvi je sodelovala tudi socialna delavka doma ga. Katarina Pezdirc.

Kako uporabiti defibrilator?

Če vidimo, da je človek doživel kolaps, najprej pokličemo pomoč na št. 112 in mu takoj odpremo dihalne poti. Če ni pulza ga močno masiramo in če ne diha se tudi pretok krvi ustavi in so ljudje neodzivni, masiramo tako, da oponašamo delovanje srca in pošljemo kri po telesu. Masiramo tako, da se prsnica vda za eno tretjino, drugače ne pomaga. Dobro je, če imamo še kakšnega pomočnika, saj tako lahko vse pravilno naredimo in sicer masiramo z tridesetimi gibi in dvakrat pomagamo človeku pri dihanju, ter nadaljujemo postopek naprej. Nato priklopimo defibrilator, ki nas vodi v slovenskem jeziku čez celotni postopek in sicer tako, da je srce v sredini med elektrodama. Ko ga sprožimo se morajo vsi odmakniti, saj preti nevarnost elektrošoka. Pri kolapsu je vedno pomembna takojšnja pomoč in zgodnja defibrilacija, saj se z vsakim trenutkom možnost rešitve človeka zelo poslabša. Ko sproščamo dihalne poti nikakor ne smemo prstov vtakniti v poškodovančeva usta, ker nam jih lahko v šoku odgrizne. Pri pomoči je potrebno najprej zavarovati sebe in šele nato pomagati, kajti v primeru prometne nesreče ali kakšne naravne nesreče ne morete pomagati nikomur, če poleg oškodovanca tudi vi zgubite življenje ali se poškodujete.

Uspešnost pomoči oškodovancem z defibrilatorjem je nekje okoli 20%, se pa dvigne, če hitro pridejo reševalci in bolnika oskrbijo. Vsekakor ga je dokončno potrebno oskrbeti v bolnišnici.

Sam defibrilator je preprost za uporabo, saj ga lahko pravilno uporabi 99% ljudi, seveda precej bolje tisti, ki so bili kdajkoli na predavanju o uporabi defibrilatorja. Potek je nasleden:

1/ Vžig defibrilatorja – mora goreti zelena luč

2/namestitev elektrod tako, da je srce v sredini med njima

3/nato sprožimo elektrode

Pri defibrilaciji se morajo vsi prisotni odmakniti in nihče se ne sme dotikati bolnika, ker v tem primeru lahko imamo dva človeka s kolapsom.

Po defibrilaciji moramo bolnika še vedno masirati do prihoda reševalcev. Ker je to zelo težko delati dolgo časa je dobro, če je prisotnih več ljudi, ki se pri masaži menjavajo.

Pa še to. V TRZINU imamo 3 defibrilatorje in sicer:

Prvi je v ambulanti doma Marjance Ručigaj

Drugi je v domu počitka Mengeš, enota Trzin in

Tretji je v firmi Periteks v industrijski coni

Vsak se lahko sam pouči kje so defibrilatorji v njegovi bližini po zemljevidu AED, ki ga najdemo na internetu.

Pa še ena resnica je – karkoli naredite in pomagate oškodovancu je bolje kot nič, najbolje pa je, če potek pomoči čim bolj strokovno obvladate.

Vsem ljudem želim, da bi čim manj krat morali uporabiti defibrilator, da bi bilo čim več zdravih ljudi in ne na nazadnje čim več strokovno usposobljenih za uporabo defibrilatorja, saj bi tako lahko rešili mnogo življenj.

Tekst in foto:

Zmago Knuplež – ZMAK

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s