Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

TA VESELI DAN KULTURE oz. Z VLAKOM V KULTURNI HRAM

Komentiraj

Od leta 2000 kulturni javni zavodi v Sloveniji praznujejo rojstni dan Franceta Prešerna na poseben način, in sicer tako, da na široko odprejo svoja vrata in da se lahko vseh razstav, ogledov ipd. obiskovalci udeležijo brezplačno. Ta dan je poimenovan Ta veseli dan kulture in tudi trzinski upokojenci se že tradicionalno z vlakom odpeljemo v Ljubljano in 3. December doživimo nekoliko drugače kot po navadi in si tako skupaj ogledamo kak kulturni hram.

Odločili smo se, da se od glavne železniške postaje v Ljubljani sprehodimo do naše prve točke ogleda: SNG Opera in balet. Neo-renesančno stavbo so zgradili leta 1892 po zamisli dveh čeških arhitektov. Trzinci smo se dalj časa zadržali v Orfejevem salonu, kjer smo si ogledali freske živali nevsakdanjih oblik. Na balkonih, ložah in parterju smo prisluhnili vodički, ki nam je pripovedovala o ljudeh, zaposlenih v tej ustanovi in o lepotah različnih poklicev iz te stavbe. Natresla nam je tudi kar nekaj vraž, kot je npr. ta, da se v operi ne sme žvižgati, ker naj bi to prinašalo nesrečo. Ogledali smo si tudi zastekljeni del stavbe, ki je novejšega nastanka in kjer je oder, ki je strojno premičen pod različnimi koti in ki ima celo 35 metrov visok strop. V novo zgrajenem delu stavbe se odvijajo vse vaje ansambla – zbora, orkestra in solistov, v tem delu so šivalnice za kostume, atelje in skladišče.

Naša pot nas je nato vodila v Državni zbor, kjer smo si želeli ogledati znamenito fresko, katero je v preddverju velike dvorane leta 1958  naslikal akademski slikar Slavko Pengov. Freska je izjemno zanimiva, na štirih stenah prikazuje zgodovino Slovencev od naselitve do obdobja prenove po končani drugi svetovni vojni. Vodič nam je tako preko slik na freski predstavil celotno zgodovino slovenskega naroda. Fresko dopolnjuje leta 2008 odprta stalna razstava na steklu z naslovom zgodovina slovenskega parlamentarizma. Tu smo naredili tudi skupinsko fotografijo.

Bogatejši za dve novi doživetji smo se zadovoljni vrnili v naš Trzin, kjer smo nekateri izmed naše skupinice, ki je kulturni dan preživljala v Ljubljani, Ta veseli dan kulture zaključili v Jefačn’kovi domačiji.

Zapis in foto: Milica Erčulj

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s