Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

MARTINOVANJE V DRBETINCIH

Komentiraj

Martinovanje je tradicija, ki je ne gre opustiti, saj je veseli Martin, ki iz mošta naredi vino, kot nalašč za druženje veselih ljudi med seboj. Seveda vsak posameznik pa veselje doživlja v skladu s svojimi zmožnostmi in včasih tudi kolikor si veselja sam želi in ustvarja.

Sv. Martin goduje 11. novembra, že v četrtek, 12.112015 pa smo se člani Društva upokojencev Žerjavčki Trzin in nekaj simpatizerjev odpavili na kmečki turizem Druzovič v Drbetincih na Štajerskem. Tam so dobri in veseli ljudje, ki znajo pripraviti dobro pojedino in imajo dobro kapljico. Iz Trzina smo se odpravili ob 11.00 uri veselo razpoloženi. Peljali smo se po avtocesti mimo Tepanja, Maribora do Lenarta, kjer smo po nekaj kilometrih zapustili avtocesto in se pripeljali v vas Drbetince. Pred domačijo, ki je bila s soncem obsijana, nas je pričakal gospodar z dobrodošlico (aperitivom in orehi), ob njem pa je veselo raztegoval svoj meh mladi harmonikaš, ki je tudi lepo pel. Ta nam je igral, celo popoldne in večer.

Gospodinja je prinesla vina, katero smo lahko poskušali in se odločili za pravo, takoj za tem pa nam je postregla z zelo dobro bučno in govejo juho v kateri so plavali tudi zelo okusni mesni cmoki. Že med strežbo, je harmonikaš tako lepo zaigral in zapel, da so nekatere zasrbele pete in so zaplesali. Glavna jed je bila pečenka in pečen domač piščanec z mlinci, rdečim zeljem in tenstanim krompirjem, poleg pa mešana solata. Jed je bila za večina zelo okusna, za posamezne »poznavalce« pa bi bila lahko pečenka nekoliko bolj sočna. Kakorkoli, gospodinja se ni izneverila, saj je gospodar k mizam prinesel še dodatno meso in kdor je želel ga je lahko vzel. Ob glasbi in plesu je hitro minevala ura in gospodar je prišel z lenterno in nas popeljal do kleti, kjer je že bila polno obložena miza z domačimi dobrotami (narezane klobase, zaseka, ocvirki, pečena rebrca, domač kruh jn potica). Na mizi so bili tudi kozarci, v steni kleti pa so bili sodčki pod katerimi je bilo zapisano kakšna kapljica je v njih in vsak je sam lahko pokušal po mili volji kolikor je hotel.

Harmonikar je neumorno vlekel svoj meh in pel tako, da smo tudi sami zapeli z njim, klet pa je bila velika, tudi za ples. Dočakali smo tudi »fajmoštra«, ki je prevzel vajeti in kmalu se je ob njegovem izvajanju krsta vina, razlegel smeh. Veselje, petje in ples je nato trajalo še do 20 ure, ko nas je gospodar v spremstvu harmonike pospremil na avtobus, ta pa nas je varno pripeljal domov.

This slideshow requires JavaScript.

 

Ocena tokratnega martinovanja je pri večini bila odlično in veliko jih je bilo tako navdušenih, da so v znak zahvale za lep dan organizatorju pošiljali elektronska sporočila, naj s takimi izleti še nadaljujemo.

 

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s