Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

Kolesarjenje   »Od Hribarja k Hribarju«

Komentiraj

Upokojensko društvo »Žerjavčki« je 19. septembra na rojstni dan Ivana Hribarja organiziralo kolesarski izlet iz Trzina do Cerkelj. Idejo, da se na tak način obeleži njegov rojstni dan je dala Milica Erčulj in ta kolesarski izlet vključila v športni  program prireditev društva za leto 2015.

Kolesarji smo se ob ob 8. uri zjutraj zbrali pred Jefačnikovo domačijo, rojstno hišo Ivana Hribarja.  Zbrani  kolesarski skupini sem na kratko povedala nekaj o življenju našega rojaka, predvsem o njegovem zgodnjem otroštvu, ki ga je preživel v tej domačiji. Svoje otroštvo je Ivan Hribar opisal v prvi izmed štirih knjig »Moji spomini«. Prav dobro se je spominjal majhne lesene hiše, hleva, dvorišča,Volkovega vrta, Goltnarjeve Micke in sosedovih otrok s katerimi se je igral po dvorišču. Pripovedovala sem o njegovem šolanju, o  gimnazijskem udejstvovanju  in pomembnih funkcijah, ki jih je opravljal doma in v tujini. Največji pečat je Ivan Hribar pustil v Ljubljani, kjer je v štirinajstletnem županovanju dokazal, da je dober gospodarstvenik. Mesto je v tem času dobilo vodovod, plinarno, elektrarno, električno železnico, prvo ljubljansko kopališče in Zmajski most. Ivan Hribar se je dokazal tudi kot pisatelj, pesnik in prevajalec. Pod svoja literarna dela se je podpisoval s psevdonimom »Trzinski«. Svojega rojstnega kraja ni nikoli pozabil, saj je finančno podpiral trzinske reveže in pomagal pri šolanju nadarjenih revnih otrok.

Izpred Jefačnikove domačije smo krenili na pot, ki nas je vodila mimo Mengša, Topol, Suhadol, Komende do Cerkelj, ki so bile naš končni cilj. V Cerkljah smo se ustavili pred impozantno Hribarjevo hišo, ki je našemu rojaku služila kot letna rezidenca oziroma počitniška hiša. Hribar je tu kupil hišo z gospodarskim poslopjem in jo dal prenoviti . V prenovljeni hiši se prepletajo gradbeni elementi, ki se vežejo na gorenjsko podeželsko arhitekturo z dodatkom takrat moderne dunajske secesije. Tudi tu je kot velik domoljub pokazal svoj odnos do oblikovanja gorenjskega bivalnega prostora.

Po kratkem oddihu pod »Jenkovo lipo« smo se po drugi strani kolesarske trase peljali mimo Planinskega doma v Komendi in pot nadaljevali proti Trzinu. Prevozili smo cca 42 km in se ustavili v gostilni Narobe na malici, ki je še kako prijala po porabljenih kalorijah. Sama sem bila presenečena in zadovoljna, da sem brez predhodno prevoženih  kolesarskih kilometrov zmogla  brez težav prevoziti celotno traso. Brez moralne podpore izurjenih kolesarjev v skupini in vožnje prilagojene meni kot najšibkejšemu členu, se ne bi tako dobro izšlo. Veseli, da smo športno rekreativno  udejstvovanje združili s kulturo in s tem počastili našega rojaka smo sklenili,  da  kolesarjenje na Hribarjev rojstni dan, 19. septembra postane tradicionalno.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s