Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

IZLETU V NEZNANO

Komentiraj

Četrtek, 22. oktobra zjutraj, megleno in turobno. Na postajališču pri Mercatorju in gasilskem domu smo se zbrali člani Društva upokojencev in počakali na avtobus z vodičem Venčem z turistične agencije Loka turist.

Večina popotnikov je vodiča Venča poznala že s popotovanja ob Koroških jezerih zato smo vedeli, da bomo imeli pester program z razlagami zgodovine kraja in ljudi, kamor smo bili namenjeni. Seveda ob razlagah zgodovine ni manjkalo šal, ki jih je spremljal glasen smeh. Venč je razložil približno smer našega potepanja in zastavil prvo vprašanje, kam nas pelje pot. Ni trajalo dolgo in že je sledil odgovor popotnika, da bomo obiskali Šmartinsko jezero in srednjeveško mesto Celje, seveda si je prislužil nagrado, ki jo je takoj za tem ponudil vsem ostalim. Ker pa je imel spremljevalec izleta še drug antigripin, nagrajencu nagrade ni bilo potrebno koristiti. Na prvem postanku na Trojanah si je vsak naročil okrepčilo po svoji želji. Drugi postanek ob Šmartinskem jezeru je bil nekoliko daljši in razgiban, kratka hoja pa je koristila vsem. Po ogledu jezera smo se odpeljali do železniške postaje v Celju, kjer smo izstopili in se prepustili vodiču, ki je razlagal zgodovino vsake zgradbe na naši poti, ko  pa je objel kip Alme M. Karline, pisateljice, svetovne popotnice in poliglotke, ki je svojo življenjsko pot začela in končala v tem mestu, se je razlegel smeh. Seveda se je marsikdo nato želel fotografiranja ob tem kipu. Vodič je vedel, da mora prepustiti nekaj časa tudi za individualen ogled mesta in za druge namene, zato je dogovoril da se čez štirideset minut ponovno zberemo in nadaljujemo ogled mesta. Veliko nas je bilo, ki smo po ogledu mesta priznali, da smo o njem vedeli zelo malo.

Že pred ogledom Celjskega gradu in ponovno po njem je vodič opozoril, da bo govoril o znamenitostih in vidnejših grofih ter knezih, ki bodo morda drugo vprašanje za drugo nagrado. Pretkano je nato po obisku gradu ponovil zgodovino mesta in najavil odhod na kmečki turizem pri Marjetki pri Dramljah. Seveda je takoj nato sledilo vprašanje na katerega je ogovorila potnica in si prislužila drugo nagrado.

Na kmečkem turizmu Pri Marjetki smo bili prav lepo sprejeti in postreženi z aperitivom in okusnim kosilom s sladico. Dobro vino je med goste prineslo veselje in pesem, ki je povedala, da smo se imeli lepo. Gospodar nas je povabil še v svojo klet, kjer je vsak lahko poskusil vino iz soda, ki si ga je izbral.

In vsakega lepega je enkrat konec, tako smo se tudi sami morali podati na pot proti domu. Vsi smo si bili enotni, da smo z dobrim razpoloženjem premagali jutranjo meglo, vmes celo nekaj dežnih kapelj, popoldan pa nas je  vendarle obiskalo sonce, ki je še bolj polepšalo naše popotovanje.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s