Žerjavčki Trzin

Društvo upokojencev Žerjavčki Trzin

NA IZLETU V IDRIJI IN NA VOJSKEM

Komentiraj

Trzinke in Trzinci smo res posebni ljudje, prijazni, delavni in aktivni v več društvih. Prav zaradi tega se je porodila ideja, da dva društva skupaj, društvo upokojencev Žerjavčki Trzin in Zveza borcev za vrednote NOB, pripravijo izlet, ki bo primeren za vse. Ideja in namen je bil zelo lep, vendar se je zopet pokazalo to, kar je omenjeno v začetku; »smo posebni ljudje«. Nekaterim je to všeč, drugim ne, kar je tudi prav. Še bolj prav pa je, da ni pretirane nestrpnosti in se na koncu le poenotimo tako, da je zadeva všečna večini.

V četrtek, 4.junija zjutraj smo se člani obeh društev, odpravili proti Idriji in Vojskem. Najprej smo se ustavili pri Divjem jezeru in si ga ogledali. Postanek je prišel prav tudi za aperitiv, prigrizek in pojasnil o Divjem jezeru, Rakah in Kamštu sta povedala Jože in Zoran. V Divjem jezeru se ni dovoljeno potapljati, saj je zaradi globine in močnega sifonskega toka življenjsko nevarno. Po bližnjih Rakah (kanalu) teče voda za potrebe Kamšta (velikega kolesa, ki ga je ta voda poganjala) in o potki ob teh rakah, ki je priljubljena za sprehajalce, predvsem starejše in zaljubljene parčke.

V Idriji nas je ob Nogometnem igrišču že čakal vodič, ki nas je popeljal do KAMŠTA. Tam je nazorno prikazal delovanje črpalnega sistema, ko vodna energija poganja največje kolo v Evropi. Sistem ko krožno energijo pretvori v horizontalno in ta poganja črpalke za črpanje vode iz jaškov 70 m globoko iz zemlje, tako da ta ni zalivala rovov, kjer so rudarji kopali rudo ki so jo po žičnici prepeljali v topilnico. V rudniku so rudarji večkrat naleteli tudi na škrilavce v katerih pa je bilo živo srebro že vidno. Od Jožefovega rova nas je vodič pospremil v Muzej, kjer smo si ogledali zgodovino čipkarstva v Idriji in širše v regiji. Kdor si je želel, si je lahko ogledal tudi zgodovino oblastnikov v teh krajih od Avstoogrske, Italije, Jugoslavije in nazadnje samostojne Slovenije.

Na Vojskem, natančneje v partizanski tiskarni Slovenija, kjer so v gozdu, na strmem pobočju šest lesenih zgradb, nas je že pričakoval novi vodič. Ta nam je razložil, kaj se nahaja v posamezni zgradbi. V prvi je bila strojnica za malo hidroelektrarno, ki je proizvajala elektriko za vse zgradbe in poganjala tiskarska stroja. Večja zgradba je bila stavnica v drugi zgradbi sta dva tiskarska stroja, nato kuhinja z jedilnico, knjigoveznico in stranišče. V tiskarni je delalo 40 do 50 oseb. Tiskana beseda je bila pomembna predvsem za to, da je širila slovensko besedo in bila protiutež zelo močni okupatorski propagandi. Ta tisk je tudi seznanjal ljudi na terenu o Odlokih, ki so jih sprejemale partizanske oblasti. Časopis se je tedaj imenoval Partizanski dnevnik, ki se je po vojni preimenoval v Primorski dnevnik, ki izhaja še danes. V vitrini te tiskarne je originalni Pratizanski dnevnik, v katerem je že septembra 1944 leta natisnjen eden izmed dveh Odlokov »Titova amnestija – znak moči in človekoljubja« v katerem je ponujena amnestija tistim, ki bi prestopili na partizansko stran in se niso omadeževali z vojnimi zločini. Številni hrvaški domobranci so se rešili prav na ta način. Slovenski domobranci, hrvaški ustaši, srbski četniki in ljotičevci pa so ob Nemcih vztrajali do konca. Res škoda, saj po vojni nebi bilo pobojev, katere odkrivamo danes.

Po ogledu tiskarne smo se odpravili še na partizansko pokopališče pri Vojskem, na katerem so napisana imena padlih partizanov. Med nami je bil tudi sopotnik, kateri je upal, da bo le našel grob svojega očeta, ki je padel v borbi z okupatorjem in ga išče že vso povojno obdobje. Žal je bilo poleg imen padlih partizanov tudi zapisano na treh spomenikih, da tam počiva še 40, 36 in 38 borcev, katerih imena so neznana.

Lep dan smo zaključili na Vojskem z okusnim kosilom, in žlahtno kapljico.

Galerija slik
IZLET V IDRIJO IN VOJSKO

Advertisements

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s